Mühendislik firmaları, Erzurum’un jeolojik röntgenini çekiyor

Kahramanmaras merkezli 7,7, ve 7,6 büyüklügündeki 11 ili kapsayan asrin depreminin ardindan bina yapimi öncesinde sondaj çalismalarin zorunlu olarak özel mühendislik firmalari tarafindan Erzurum’da zemin etüdü sondaj çalismalarina baslandi. Yapilacak incelemelerde zeminin yapiya uygun olup olmadigi yönünde rapor verilmesi ile insaatlarin baslanilmasina izin verilecek.


Arsa sahiplerinin özel ücret talebi karsiliginda çalisma yürüten Jeofizik Mühendisi Baris Aytekin, zemin etüt çalismasinda sismik kirilma yöntemi ile zeminin depreme karsi dayanikliligini ölçtüklerini söyledi.

 

Aytekin, zemin etüdü ile üzerine konulacak bina yükünü zeminin ne oranda tasiyabileceginin hesaplandigini, hesaplamalar neticesinde zemin güçlendirmesi veya iyilestirmesi gerekmesi durumunda gerekli mühendislik çalismalari konusunda yetkin insaat veya geoteknik mühendisleri tarafindan tasarlanan yöntemler ile zemin parametrelerinin iyilestirildigini ifade etti.

 

‘Sondaj çalismasi titizlikle yürütülmeli ve zemin raporlandirilmamali’

Jeofizik Mühendisi Aytekin, “Yapi denetim kuruluslarinda jeoloji mühendislerinin bulunmasi çok önemlidir. Yapilan binalarda zemin etüt çalismalarinin titizlikle yapilmasi gerekiyor. Zemin etüdü ile yapilan ölçümler ve hesaplamalar sonucu dayaniksiz çikmasi halinde zemin ’fore kazik, derin karistirma, çimento enjeksiyonu’ gibi imalatlar ile ya da ’yapay mühendislik dolgulari’ gibi yöntemlerle daha dayanikli hale getiriliyor. Sismik kirilma, resizivite, mikrotrumer ve jeoradar gibi yöntemlerden gerekli olanlari yapmaktayiz. Sismik kirilma yöntemiyle yaptigimiz çalismada, zemine serdigimiz jeofonlari kablolara baglayarak, jeofonlari kablolarda sayisallastiriyoruz. Balyozla bir titresim olusturuyor, yer altina dalga yönlendiriyoruz. Bu dalga sonucunda her jeofona ayri bir hiz dalgasi geliyor. Elde ettigimiz hizi zemin etüt raporuna isliyoruz. Bizim yapmamiz gereken sey önlemlerimizi ve tedbirlerimizi almak, deprem ile yasamayi ögrenmek. Etüt, sondaj çalismalarinin titizlikle sürdürülmesi gerekiyor. Sondajlarla tolere edip laboratuvar ortaminda degerlendirerek, zeminin olumsuz veya olumlu yönde raporumuzu sunuyoruz” diye konustu.