“Çevresel faktörler de epilepsiyi etkiliyor”
“Çevresel faktörler de epilepsiyi etkiliyor”
Epilepsinin dünya genelinde yaygın görülen bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, “Epilepsi etnik fark, cinsiyet ayrımı veya yaş sınırlaması olmaksızın herkesi etkileyebilir. Bununla birlikte, çevresel ve genetik faktörlerin hastalık üzerinde etkili olduğu bilinmektedir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Nörolojisi Kliniği'ndenDr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, epilepsinin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini etkilediğini ve halk arasında "sara hastalığı" olarak da bilindiğini ifade etti.
“Tetikleyici faktörler olmadan ortaya çıkıyor”
Dr. Öğr. Üyesi İnce, “Epilepsi, beyindeki anormal aşırı ve/veya eşzamanlı nöronal deşarjların neden olduğu aralıklı ataklarla kendini gösterir. Kan şekerinde düşme, kafa travması, biyokimyasal bozukluklar ve küçük çocuklarda yüksek ateş gibi faktörler nöbetlere yol açabilir. Bu durumda tetiklenmiş nöbetler olarak adlandırılırken, epilepsi ise bu tetikleyici faktörler olmadan ortaya çıkan nöbetleri ifade eder” diye konuştu.
“Nöbetler 24 saatten uzun sürüyorsa dikkat”
Epilepsinin tanısının tetiklenmemiş nöbetlerin 24 saatten uzun süre tekrarlaması durumunda konulduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi İnce, ayrıca epilepsiye yüksek tekrarlama olasılığı olan nöbetlerin yanı sıra özgül bir epilepsi sendromu tanısı alan durumların da dâhil edildiğini söyledi.
“Erişkinlerde erkeklerde daha fazla”
Çevresel ve genetik faktörlerin hastalık üzerinde etkili olduğu bilinmekle birlikte, epilepsinin herhangi bir etnik grup, cinsiyet veya yaş sınırıyla ilişkili olmadığının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi İnce, “Ancak erişkin yaş döneminde erkeklerde daha sık görülür çünkü sosyal hayatın içinde daha fazla yer alır ve travmaya maruz kalma olasılıkları daha yüksektir. Özel epilepsi türleri olan West sendromu genellikle erkeklerde, çocukluk çağı absans epilepsisi ise genellikle kızlarda daha sık görülür” dedi.
“Erken bebeklikte nöbet riski yüksek”
Erken bebeklik döneminde nöbet riskinin yüksek olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Hülya İnce, bunun gelişmekte olan beyindeki nöron yapısı, iyon kanallarındaki ve reseptör yapılarındaki farklılıklardan kaynaklandığını açıkladı.
“Riskli bebeklerde ilk 1 yıl içinde çocuk nörolojisi uzmanı kontrolü gerekli”
Bebeklerde epilepsiye bağlı etkilenme oranının erişkinlere göre daha düşük olduğunu beliren Dr. Öğr. Üyesi İnce, “Bu nedenle risk altındaki bebeklerin (erken doğum, çoğul gebelik, yenidoğan döneminde hastanede yatış, beyin travması, beyin kanaması, beyin enfeksiyonu geçirme, gelişim geriliği gibi durumları olan bebeklerin) ilk bir yıl içinde mutlaka çocuk nörolojisi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiğini ve kalıcı hastalıkların önlenmesi gerekir” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.