Çoruh Nehri ile kolları, geçtiği Bayburt, Erzurum, Artvin topraklarına hep ‘hayat’ verdi. Mescit Dağından çıkan ülkemizin en hızlı akan nehri Çoruh, 431 kilometrelik parkurun ardından Batum’da Karadeniz’e dökülür. Muratlı Barajının 1999’da temelin atılmasından sonra Çoruh Nehri ve kolları üzerinde enerji üreten baraj sayısı 15’i buldu. Çoruh’a barajlarla dizgin vurulmadan önce azgın ırmakta rafting turizmi yapılıyordu.Ama barajlar sayesinde ülkemizin elektrik enerjisinin yüzde 20’si Çoruh Nehrinden elde ediliyor oldu.
‘Yap işlet devret’ modeliyle 2010’da Çoruh Nehrinin geçtiği Erzurum ile Artvin sınırına, Enerjisa tarafından Arkun barajı yaptırıldı. Dört yılda bitirilen Arkun Barajının en büyük özelliği, Çoruh Nehrinin suyu dağın içine açılan tünelle 14 kilometre götürülüyor ve 400 metre yükseklikten bırakılarak enerji elde ediliyor olması.
Arkun Barajı faaliyete geçtikten sonra İspir ilçesine bağlı Karakale ve Karakamış köy/ mahalleleri arasındaki 4 kilometrelik karayolunu yuttuğu ortaya çıktı. Sabancı’lara komşu olan Çamlıkaya, Sırakonaklar, Karakale, Karakamış, Üzümbağı köy/ mahallelerin yol sorunu, ortak. Birbirlerine çok yakın olan mahallelerin birinden komşu olan diğerine gitmek için 70 kilometre yol kat etmek gerekiyor.
BAYRAMOĞLU SORUNU SAHİPLENDİ
Yöredeki beş mahallede yaşayan vatandaşlar, yeni komşuları Sabancı ailesinin baraj yapımından kaynaklanan yol sorununu gidereceğini umut ediyorlar. Uzun yıllar İl Genel Meclisi üyeliği ve başkanlığı yapan Tahsin Bayramoğlu, toplanan 100 kadar imzayı 2015’te Vali Ahmet Altıparmak’a ulaştırıyor.
Erzurum ile Rize arasını iki saate indirecek olan Ovit Tüneli projesinin gerçekleşmesi için 30 yıl mücadele veren Bayramoğlu, yöre halkının yol sorunuyla ilgili yaptığı girişimlerden hiçbir sonuç alamıyor. Beş köy halkının sorunu Hürriyet Gazetesinde Yalçın Bayer’in köşesinde 22 Aralık 2015 günü ‘Sabancı’ya komşu olan köylülerin dileği’ başlığı ile duyurulunca Enerjisa’daniki yetkili, Erzurum’a geliyor. Ama yapılan inceleme sonrası şirket, maliyeti fazla buluyor ve yol projesini buzdolabına koyuyor.
KUŞKAY DESTEK VERDİ
Bayramoğlu bunun üzerine Almanya’nın Fahri Konsolosluğunu yapan işadamı ve ETSO eski Başkanı Yılmaz Kuşkay’dan destek alarak mücadeleyi sürdürüyor. Alman ortaklı şirketle yazışmaları yürüten Kuşkay’ın kaleme alarak Enerjisa CEO’su Armanç Ekinci’ye gönderdiği son mesaj bakalım ses getirecek mi? Arkun Barajı ve HES yatırımın yeşil İspir’de yapılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade den Yılmaz Kuşkay’ın mesajında özetle şöyle dedi:
“Bu kadar güzel bir eserin bölge halkının ulaşımı yönünden sorunlu olması düşündürücüdür. Bölge halkının yaşadığı derin sıkıntı, Erzurum-Rize'yi en kısa zamanda Karadeniz’e bağlayacak başta Ovit Tüneli, Kırık ve Dallıkavak Tünelleri projelerinin büyük savunucusu olan Tahsin Bayramoğlu tarafından bana intikal ettirildi. Konuyu Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de yakından takip etmektedir. Gerekli etüt, proje ve maliyet çalışmaları yapılmasına karşın şirketinizin bu ek yatırımı 2018 yatırım programına almadığını üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz. Bu durum bölge halkının mevcut olan mağduriyetini daha da artıracaktır. Yeni yönetiminizin konunun üzerinde daha hassasiyetle duracağını ümit etmekteyiz. Yöremize kazandırmış olduğunuz bu güzel ve büyük enerji yatırımının daha da anlam kazanması için yöre insanın ulaşım konusundaki sıkıntılarının giderilmesi doğru olacaktır.”