TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü, Kaymakam Hüseyin Öğütçen, Belediye Başkanı İhsan Toraman ve Pasinler Gençlik Kulübü'nün organize ettiği şenlikler ilçe stadyumunda üç gece folklör ekipleri ve ses sanatçılarının katılımıyla yapılırdı. Belediye Başkanı İhsan Toraman'ın; ''değerli Hasankale'liler..'' diyerek açılış konuşmasıyla başlayan program, gece yarısı 1.5-2 civarında Kars-Kafkas ekibinin zarif gösterisiyle son bulurdu (1). Etkinliğe katılmak için, meydan köprüsünü geçip çermik yolunu takip ederek şimdiki Aras -Edaş'ın önünden geçip bahçeler mevkiindeki stada giderdik (2).
İlçeye gelen bütün folklör ekipleri, program boyunca Turistik Otel'de misafir edilirdi. Her ekibe bir kişi yardımcı olur ve ilgilenirdi. Babama da Kars ekibi ile ilgilenmek görevi verilmişti. Programdan bir gün evvel; bütün ekipler flamaları ve tabelalarıyla, ilçede kortej yürüyüşü yapardı. Erzurum, Kars, Trabzon, Artvin, Silifke, Ağrı, Konya, Zeybek, Van, Bursa Kılıç Kalkan ve Bitlis folklör ekipleri, hatırlayabildiklerim. Aşık Murat Çobanoğlu, Yaşar Reyhani ve Erzurum Radyosu sanatçıları da -Raci Alkır ve Mükerrem Kemertaş başta olmak üzere- sahne alırlardı. Bu etkinliğe; TRT Erzurum Radyosu, sanatçı ve enstrüman konusunda, destek sağlardı.
Aşık Yaşar Reyhani;
Bir Abdullah vardı öldü dediler // Ne ey oldu gardaş öldün kurtuldun // Kefenin, komşular aldı dediler // Ne ey oldu gardaş öldün kurtuldun.., diyerek Abdullah'ın trajedisini dile getirmişti. Kars'lı Aşık Murat Çobanoğlu ise;
- Yirminci asırın sonuna kaldık // Kızı ana, oğlu baba bilmiyor // Meyhaneler doldu cami boşaldı // Hafız namaz-hoca dua bilmiyor // Vallah bilmiyor, billah bilmiyor.., diyerek şikâyetini dile getirmişti.
Tatyan müziğin duayen ismi, türkü paşası Raci Alkır ise, Efe Hazretleri'nin (3);
-Dün gece yar hanesinde yastığım bir taş idi // Altım çamur üstüm yağmur yine gönlüm hoş idi // Ben yandım seni bilmem...gazelini söyleyecekken mikrofon bozulur. Tamirden sonra şöyle der;
-Tahtadan tüfek bamyadan fişek..Hasangala Çermik Şenlikleri..
Raci Alkır; akabinde de İbrahim Hakkı Hazretleri'nin;
-Can ellerinden gelmişem, fâni mekânı neylerem //Ol mülke meylim salmışam, ben bu cihanı neylerem // Dünyaya geldim gitmeye, ilm ile hilme yetmeye // Aşk ile ân seyretmeye, ben în ü ânı neylerem...söylemişti.
Folklör ekipleri içerisinde; Bursa kılıç- kalkan ekibi hayli ilgimizi çekmişti. En son Kars- Kafkas ekibi; bateri ve akordeon (garmon) enstrümanları eşliğinde;
''....Bu ses arslan sesidir. Bu ses demir perdeyi damla damla eriten Katerina, Çar Petro’yu deli eden Kafkas'lardan gelen Şeyh Şamil’in sesidir..'' diyerek Kafkas oyunu başlardı (2). Sonunda ise yerde yatan bir folklörcünün kalbinin üzerindeki tahtaya diğer oyuncunun dudakları arasındaki hançerleri saplamasıyla program sona ermişti.
DİPNOTLAR:
1-İnce beyaz kumaştan yapılmış hırkaya benzeyen bir aksesuar, erkek elbisesine sağ ve sol omuzun biraz altından iliştirilmiş haliyle elbiseyi kreasyonik hale dönüştürüyordu.
2- Burada yan yana iki çadır vardı. Birinde tüfekle küçük bir yuvarlağa ateş edip maket uçağın düşüp barutu patlatması, diğer çadırda ise halkacı vardı. Amaç yerdeki; kulüp, yeni harman, çamlıca sigaralarına üçü bir liraya satılan halkayı geçirmekti. Bizi bu etkinliğe; her sene Ezalettin abi (dayı oğlu) götürürdü. Önce tüfekle ateş ederek, uçakları düşürüp sonra da halka atarak sigarasını alıp hepimize kendini hayran bıraktırırdı.
3- Plakçılarda; 45'lik plağın bir yüzünde Şeyh Şamil şiiri, diğer yüzünde Nesrin Sipahi'nin seslendirdiği ''çırpınırdı Karadeniz'' şarkısı vardı.
3-Efe Hazretleri'nin gazellerini, Nesimi Ateş ''daire''eşliğinde söylemektedir.