CEZAİR DEMİR
İbrahim Hakkı İlkokulunda okurken; başka bir sınıfta okuyan sesi güzel olan bir öğrenciyi, Cezair Demir'in -çarşı tarafından girerken sol taraftaki- kendi sınıfına götürdüğünü hatırlıyorum. Orta birinci sınıfta iken beden eğitimi dersinde, zemin katta bulunan kantin kapısının biraz gerisinde kasadan atlama hareketleri yapardık. Üstü muşambayla kaplı ve 5 parçadan oluşan kasanın 3 parçası çıkarılmış vaziyetteydi. Önce düz, sonra da ters atlama hareketinden sonra minder hareketleri yapılıyordu. Önce minderde takla atıp sonra da iki ayak hafifçe kaldırılıp hızlıca ayak tabanına kuvvet verilip ayağa kalkılıyordu. Bu hareketleri en güzel 165 numaralı Uğur Tekgül yapıyordu.
Cezair Demir; ikinci sınıfta beden eğitimi, orta 3. sınıfta ise müzik ve resim dersine geldi (1). Okulun kalorifer kazanında; Cizre kömürü ve briket (yumurta) kömür kullanılıyordu. Bahara doğru kalorifer kapısının önü dağ gibi kömür külü ile doluyordu. Bazı derslerde bu külleri el arabalarıyla okul bahçesine taşıyorduk. Özellikle Gıdiğin Bahçesi'nden gelip okul bahçesinin kenarından geçen dere, okul bahçesine doğru taşıyordu. Dökülen küller neticesinde okul bahçesi daha düzenli hale geliyordu. Cezair Demir, müzik dersinde Lili Marlen şarkısını öğretip oratoryo şeklinde koro çalışması yapmıştı. Resim dersinde ise, öğretmen masasının üzerine koyduğu sandalyeye beni çıkarıp resmimi yaptırmıştı. İlkokuldaki sınıf defterini de, yazısı güzel olan 245 numaralı Hayriye Hamurcuoğlu yazıyordu. Hayriye duvar kenarı en önde, sağında ise 74 numaralı Selma Kırtepe oturuyordu. Servis aracının geç gelişinden dolayı, öğleden sonra ilk derse Hayriye son anda gelirdi.
Fanatik bir Beşiktaş'lı olan Cezair Demir, folklöre ve futbola çok düşkündü. Erzurum Demirspor, Pasinler Kalegücü ve Pasinler Gençlik Kulübünde uzun yıllar top oynadı. 1972 yılında 19 mayıs bayramı Doğu Kışla stadında yapılıyordu. Bayram kutlamalarından sonra da lise ile Doğu/Batı Kışla futbol maçı olurdu. Orta hakem yüzbaşı yan hakem ise Cezair Demir'di. Yaklaşık 10 dakika sonra, Cezair Demir'in aniden sahada futbolcu olduğunu gördüm. Cezair hoca Gençlik Kulübü takımında oynarken, Kalegücü Kulübünün başkanlığını da Hüseyin Şişman yapmaktaydı. Her iki takım da Erzurum amatör kümede oynuyorlardı. Hüseyin Şişman, Cezair hocaya iki eliyle daire çizerek şöyle dedi;
-Cezair hoca; sen o goldan (kol) ben bu goldan vurağ çığağ.. (Şampiyonluğa oynayalım demek istiyor.)
Cezair Demir, Pasinler Halk Eğitimi Merkezinde idarecilik de yaptı. 1987-88 eğitim-öğretim yılında Tortum Halk Eğitimi Merkezinde, bağlama ve folklör kursu açılmasına katkıda bulundu. 21 mart 1988 tarihinde Tortum Lisesi salonunda yapılan kurtuluş bayramı etkinliğine katıldı. Cezair Demir; tavla, 3 band ve Amerikan bilardosunu da çok iyi oynardı. Öğretmenler lokalinde oynanan oyunlarda tabelayı kendisi tutar ve sayıları arapça yazardı.
Lisenin karşı çaprazında bulunan ve Mücahit Ecer'in işlettiği Salon 80'de ramazan geceleri tombala çekilişini Cezair hoca yapardı. Mesela 88 rakamı için dedemin gözlükleri derdi. 1981 senesinde Kemal Babagil'le beraber; Avni Kavas ve Şaduman Soyupak'ın düğünü için akşam Pasinler Lisesi'nde toplanmıştık. Cezair Demir de oradaydı. Alçak gönüllü ve mütevazi bir kişiliğe sahip hocamızın, hiç kimsenin kalbini incittiğini görmedim. Herkesle konuşur ve herkesin halini hatırını sorardı.
DİPNOTLAR:
1-O zamanlar resim, müzik, beden eğitimi, ingilizce, el işi, türkçe, fizik, tarih derslerine; MTA, Pancar Şirketi, İbrahim Hakkı ve Nef'i İlkokulundan öğretmenler gelirdi. Orta birinci sınıfımız doğu blok kuzeye bakan son sınıf, orta ikinci sınıf şimdiki müdür odası, orta 3. sınıf ise doğu blok 2. kat güneye bakan ilk sınıftı.
**********
MÜZİK BUKETİ
SANAT MÜZİĞİ: Albümdeki resimler. (Gönül Yazar)
ARABESK: Perişanım derbederim. (Sevim Tanürek)
FANTEZİ: Acı ızdırap. (Yıldız Tezcan)
TÜRKÜ: Şad olup gülmedim. (Mircan Kaya)
HAFİF MÜZİK/ARANJMAN: Unutulur. (Banu)
YABANCI: Sarı gelin. (Sami Yusuf)