Halk Eğitimi Merkezi'nden doğuya doğru yürüyüp sağa dönünce sol kaldırımda asfaltın kenarında bulunan evde dünyaya gelir, Kemalettin Kara.. Evin seviyesi, sokaktan biraz daha aşağıdaydı. Kapıdan girince uzunca bir sofa, sağ tarafta çeşme sol tarafta ise iki tane oda vardı (1). Sokağa bakan odada, iki tane dikdörtgen şeklinde 6 tane kare tabaka camdan oluşan pencere vardı. Hasankale’deki bütün evlerin pencereleri böyleydi. Bazı evlerde ise büyük ve kare şeklinde pencere vardı. Kış gelince, bütün evlerin pencerelerine naylon çekilirdi.
1969-1970 eğitim öğretim yılında ben orta birinci sınıfta iken Kemalettin Kara da lise birinci sınıftaydı ve okulun futbol takımında oynamaktaydı (2). Liseden sonra Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nü bitirince aynı fakülteye asistan oldu. Görevi esnasında Araştırma ve Yayın Merkezi Müdürlüğü ve dernek vasıtasıyla topladığı paralar ile otobüs ve pikap, 24 tane de mevsimlik işçi alıır. Ayrıca 28-30 haziran 1999 tarihinde, 2. Ulusal Patates Kongresi düzenler. Kemalettin Kara’nın 5 tane yayınlanmış kitabı vardır (3). En sevdiği hocası Fahrettin Tosun, fakülte dekanı ise Prof. Dr. Abdüsselam Ergene idi (4).
Kemalettin Kara, Ziraat Fakültesi'nde okurken 3. yurtta kalır. 3. Yurdun kantinini Sarı Turan ismindeki şahıs işletirdi. Bütün yurtlarda berber ve terzi dükkanları vardı. Liseden arkadaşları; Veli Öksüz, Süreyya Tursun ve Ali Yıldırım da Ziraat Fükültesi'nden mezun oldular (5). 2002 yılında İbrahim Hakkı Hazretleri Vakfı Başkanı Halis Güngör’ün çıkardığı (Hasankale) Pasinler adlı aylık derginin 35. sayfasında Kemalettin Kara’nın; ‘’Erzurum ve yöresinde yağlık ayçiçeği yetiştiriciliği ve sorunları’’ adında bir makalesi yayınlanır. 20 sene evvel şimdi önem arzeden bir mevzu hakkında yazı yazması her türlü takdirin üstündedir. Netice itibariyle, Pasin ovasında çerezlik olarak üretilen ayçekirdeği yerine –yerli tohumdan- yağlık ayçekirdeği ekiminin yapılması teşvik edilmelidir.
DİPNOTLAR:
1-Çocukluğumda bayram görmesine gittiğimde Nezakaet abla harçlık verirdi. Zaten harçlık verilmeyen eve de bir daha gidilmezdi. Nezaket ablanın yüzünde her zaman beyaz leçek bulunurdu. Bir kere de öğlen yemeğine davet edildiğimizi hatırlıyorum. İçinde domates parçacıkları bulunan pirinç pilavı çok lezzetliydi.
2- 1970 senesinde, 19 mayıs bayramı Doğu Kışla stadında yapılmıştı. Bayramdan sonra lise ve 220. Piyade Alayı futbol maçı yapardı. Kalede ise Kemalettin Kara bazen de Mükerrem Oğuz bulunurdu.
3- a-Tarla bitkileri.
b-Nişasta ve şeker bitkileri.
c-Münavebe.
d-Lif bitkileri.
e-Doğanın insanlığa sunduğu tıbbi bitkiler
f-Tohumluk patates yetiştiriciliği olmak üzere 5 kitabı ve 100’den fazla makalesi yayınlanmıştır.
4-Ziraat Fakültesi'ni bitirince, 13 ay Doğu Anadolu Tarımsal Araştırmalar Müdürlüğü'nde çayır mera uzmanı olarak çalışır. Ayrıca Tarım Bakanlığı'nda, Pasinler-2 ve Pasinler-6 adı altında iki adet çerezlik ayçekirdeği ismini tescil ettirdi. Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel müdürlüğü'nün projelerinde üyelik yapar. Öğretim üyeliği esnasında 11 yüksek lisans, 12 tane de doktora öğrencisi olur. Bir müddet Hınıs Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü'nde bulunur. Okulun 4. katını kız öğrenci yurdu, Hınıs Belediyesi'nin misafirhanesini ise ücretsiz olarak erkek öğrenci yurdu yapar.
5- O zaman ben 1. yurtta kalırdım. Kemalettin Kara bazı akşamlar yurtta kalan arkadaşı Abdullah Kadıoğlu'nu, Abdullah Otobosoğlu diye anons ettirirdi. Şehir-üniversite arası çalışan İnternational marka minibüsler 1. yurdun önünden, kırmızı renkli belediye otobüsleri ise, 2. yurdun önünden kalkardı. Yurdun zemin katı bahçeden biraz yüksekti. Basamaksız uzunca bir eğik zeminden bahçeye inilirdi. Eğik zeminden aşağı inince, 2m. uzunluğunda 40 cm.genişliğinde kırmızı metalik panoda sigorta ile ilgili bir reklam yazısı vardı. Yazının altında Razi Çavuşoğlu yazıyordu. Yurdun kantininde, Vahi Öz'e benzeyen Konsolos diye hitap edilen birisi çalışıyordu. Patron ise Serdar Gökhan'a benzeyen birisiydi. Daha sonra Çaykara Caddesi'nde Öğretmenevi'nin yukarısında, Ahsen Kristal adıyla mağaza açtılar. Konsolosu da yıllar sonra Gürcükapı'da bir dükkanda gördüm. Çay servisini ise Yaşar Turan yapıyordu. Yaşar Turan daha sonra Pancar Şirketi'nde çalışmaya başladı.
Minibüs ücreti 75 , duble çay ise 50 kuruştu. Kantinin altında yemekhane vardı. Bütün öğrenciler burada aylık yatırdıkları para karşılığında yemek yerlerdi. Yemek kartındaki kutucuğa çarpı işareti atılır ve tabldot tabağı alınırdı. Bu çarpı atma işlemini Zakir Büyükgöz adlı memur yapardı. Mürsel Güzel (elektrik teknisyeni) Burhanettin Alkan (1. yurt) ve Rıfkı Muşlu (3 yurt) yurtlarda personel olarak çalışmaktaydılar. İdari personel 1. yurtta bulunurdu. Müdür muavini her zaman takım elbise giyen ve hafif yan yürüyen Özcan Duygun’du. Personel lojmanı da, 1. yurdun batısındaydı. 4 erkek yurdu, 1 tane de kız yurdu vardı. Yurt ücreti aylık 95 liraydı.
Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Şaban Karataş’ın TRT Genel Müdürü olmasıyla, haftada 3 gün ( pazartesi, Çarşamba ve Cuma.) Erzurum’a paket yayın yapılmaya başlanmıştı. Özellikle Arsen Lüpen dizisi ilgimi çekerdi.