Canip Özcan şimdiki Eroğlu mağazasının yerinde bulunan; Muhlis, İbrahim Özcan ve Hacı Özkan'ın garsonluk yaptığı ve adı MAVİ KÖŞE olan kahvehaneyi çalıştırdı. Kaldırımdan bir metre kadar yüksek olan kahve daha sonra İş Bankası oldu. Doğu Kışla civarında 7-8 m. derinlikteki kuyularda sakladığı karlardan yaptığı dövme dondurma herkesin ilgisini çekerdi (1) . Canip Özcan; dondurma, vişne şurubu, limonata ve ayran yaparken etrafındakilerle de sohbet ederdi (2).
Şimdiki Kervan Lokantası'nın yerindeki çay bahçesinde Aşıklar Şöleni düzenleyen Canip Özcan'ın programına, Aşık Yaşar Reyhani ve Murat Çobanoğlu başta olmak üzere yurdun değişik yerlerinden aşıklar katılırdı. Ayrıca Erzurum Radyosu sanatçılarından; Nazire Sezer, Fuat Durular ve Mehmet Çalmaşır başta olmak üzere saz sanatçılarının katıldığı müzik programları da yapardı.
Şimdiki Konak Lokantası'nın yerinde çalıştırdığı pastanede ve hemzemin geçitin karşısında bulunan büfede ise videoda tarihi filmler oynatılırdı. Büyük Çermiği çalıştırdığında, İstanbul'dan havlular için yıkama-sıkma-kurutma olmak üzere üç tane sanayi tipi makina getirmişti. Bir kere kullanılan havlular hemen yıkanıyordu. Çermikte meyva sıkma makinası ile yapılan elma ve portakal suyu da satılıyordu. Soyunma salonunun ısıtılması için fanlı soba kurulmuştu.
Veli Baba çay bahçesini de işleten Canip Özcan, özellikle çadırlarda kalanlar için üç ayrı bölümde televizyon-video sistemi kurmuştu. Çermiklerden bahçelere girerken yolun sol tarafındaki küçük büfede dondurma satışı da yapıyordu. Canip Özcan; çermik, Veli Baba çay bahçesi ve dondurma satılan büfe arasında mekik dokuyordu. Biz Veli Baba'da otururken, masalardan toplayıp getirdiği boş bardaklarla aniden içeriye dalıp çocuklarına talimat verirdi;
-Karşıdaki masaya demlik çay götür, aile gelmiş.. Yanındaki masaya meşrubat...Masaları sil... Müziğin sesini biraz kıs.. Bahçedeki bütün masaları sil.
.
Erzurum'a girerken sol tarafta bulunan Gürsel Evler'de apartmanın zemin katında hamam da işleten Canip Özcan'ı 1983 senesinde Mahallebaşı'nda at arabasıyla malzeme götürürken görmüştüm. Her zamanki neş'eli haliyle araba üzerinde yanımdan geçerken kısa da olsa konuşmuştuk.
Çerkezköy'e yerleşen Canip Özcan, burada izbe ve çöp deposu gibi duran belediyeye ait bahçeyi, başkanla konuşup kiralayarak çay bahçesi yapar. Canip Özcan'ın vefatından sonra çay bahçesini oğlu Mücahit Özcan çalıştırır. Günün birinde ''bazı şahıslar'' gelip haraç isterler. Mücahit de bir hafta sonra gelmelerini söyler. Mücahit belirlenen gün için, bütün Hasankale'lilere mesaj atarak babası için yaptıracağı helva etkinliğine davet eder. Belirlenen günde bahçedeki masalarda hemşehrileri masalarda helva yerken, gelen ''şahıslara'' Mücahit şöyle der (3) ;
-Masalarda helva yiyenlerin hepsi, benim adamlarım....
Modern zamanların insanı olan Canip Özcan modernist, girişimci ve çalışkan bir müteşebbisti. Para kazanmak için yatırım yapmaktan çekinmeden her türlü riske girerdi.
DİPNOTLAR
1-Elektrik direğinin yanındaki, Selahattin Dalaşık'a ait balkonlu kahvede de dövme dondurma yapılırdı. Keçi sütünden yapılan dondurma sade idi. Sonradan vişnelisi de çıktı. Dondurmayı 25 kuruşa alırdık. Kahvehane, dondurmanın olduğu balkon bölümünden yaklaşık 3m. gerideydi ve boydan boya camekânla kaplıydı. Kahvenin kapısı açıldığında içerden sıcak hava çıkardı. Garson bazen önlük gibi bağladığı para kesesini elleriyle karıştırıp para sesi çıkarırdı. Dondurma makinaları ve yapay tatlandırıcıyla yapılan ucuz dondurmalar çıkınca, dövme dondurma da tarihe karıştı.
2-Şurup ve limonata pancar şekerinden yapıldığı için çok lezzetli olurdu. Hiç bir katkı maddesi katılmayan meşrubatlar plastik kapaklı cam şişelere konulurdu. Bu meşrubatları Şeref Takgil ve Yavuz Çakıcı'nın mağazasının yerinde bulunan Birlik Kardeşler Oteli'nde de yapılıp satılırdı. Bunların dışında; Pasinler maden suyu ve sodası, Palandöken gazozu, Elvan (Elvan içelim Elvan, şeklinde reklam anonsları yapılırdı.), Portalin (Gaziantep'te yapılan portakal aromalı gazoz.), Tamek (Tamek'se koy sepete, reklam spotları vardı.), Meysu ve Ersu da satılırdı.
3-Mücahit Özcan; dışardan bitirme sınavlarına girip ortaokul diploması alarak, Pasinler Lisesi'ne kayıt yaptırdı. 1981-1982 eğitim-öğretim yılında 5-fen sınıfında okurken, 2 saati deney olmak üzere haftada 8 saat olan modern fizik/PSSC ve matematik derslerine girmiştim. Mücahit Özcan, liseyi bitirince iktisat fakültesini kazandı.