Hayatını yoksullara yardıma adayan ve Arap dünyasında "fakirlerin doktoru" olarak bilinen Muhammed Abdulgaffar Meşali'nin vefatı sevenlerini üzerken, ondan geriye mütevazilik ve iyiliklerle dolu bir hayat hikâyesi kaldı. Doktor Meşali, Mısır'ın El-Garbiyye ilinin Tanta kentindeki kliniğinde maddi durumu yeterli olmayan hastalara yardım etmesiyle tanınıyordu. İhtiyaç sahibi hastaları ücretsiz muayene etmesiyle bilinen Meşali, 28 Temmuz 2020 yılında aniden rahatsızlanarak hayatını kaybetti. Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Meşali'yi "örnek insan" diyerek takdir ederken, İngiltere'nin Orta Doğu Sözcüsü Rosie Dyas ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "dünya, bugün yoksulları tedavi ederek onlara yardım eden büyük bir insanı kaybetti." ifadelerini kullandı.
Meşali, yerel medya organlarının internet sitelerinde yayımlanan röportajlarında anlattığı hayat hikâyesiyle dikkati çekti. Orta halli bir ailenin çocuğu olan Meşali, 1944 yılında fakirlerin ve ihtiyaç sahiplerinin çoğunlukta olduğu bir mahallede dünyaya geldi. Meşali, röportajlarında "zorlu bir yaşam mücadelesi verdiğini ve her şeye sıfırdan başladığını" belirterek, 1967 yılında tıp fakültesinden mezun olduğunu anlattı. Mezuniyetinin ardından ülkenin en fakir bölgelerinden birinde doktor olarak görevlendirilen Meşali, 2004 yılında emekli oldu. Hayatı yaşam mücadelesiyle geçen ve üç oğlunun yanı sıra kardeşinin yetim kalan çocuklarını büyüten Meşali, tedavi imkânından mahrum olanlara da yardım elini uzattı.
Meşali, kliniğini açtığı 1975'ten itibaren Mısır'lı ünlü yazar Taha Hüseyin'in toplumun ezilen kesimi için kullandığı tabirle "yeryüzünde işkence çekenlere" destek olmaya çalıştığını söyledi. Küçük bir çocuğun annesinin ilaç alacak parası olmadığı için hayatını kaybettiğini söyleyen Meşali, bu olayın kendisinde derin izler bıraktığını birçok kez üzüntüyle dile getirdi (1) . Meşali, babasının kendisine fakirlere yardım etmesini vasiyet ettiğini belirterek, maddi durumu olmayan kişilerden birçok kez para istemediğini ifade etti.
Meşali'nin röportajlarının ardından popüler olmasıyla birlikte, kendisine maddi yardımda bulunmak isteyen çok kişi oldu. Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen yüz binlerce dolarlık yardım teklifini geri çeviren Meşali, bu paranın ihtiyaç sahibi, yetim ve öksüzler için harcanmasını istedi. Gayet mütevazı bir hayat yaşayan Meşali, buna rağmen röportajında;
-Dünya bana istediğimden ve hak ettiğimden daha fazlasını verdi, ifadelerini kullandı. Meşali'nin vefatından saatler önce bile kliniğine gelen yardıma muhtaç kişiler olduğunu aktaran Ezher Şeyhi Tayyib, Meşali'nin örnek bir insan olduğunu vurguladı. Meşali'nin ani ölümü Arap medyasında ve sağlıkla ilgili platformlarda üzüntüyle karşılandı. Blog yazarları ve sosyal medya kullanıcıları Meşali'nin şahsına yönelik hayranlıklarını belirterek, ölümünden saatler öncesine kadar fakirlerin derdine deva olmaya çalıştığını, eşine nadir rastlanacak bir kişi olduğunu aktardı.
Meşali'nin naaşı, Kovid-19 önlemleri altında 28 Temmuz'da Mısır'ın kuzeyinde yüzlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi. Doktor Meşali dualar eşliğinde toprağa verilirken geride fakirlere yaptığı hayır ve iyiliklerle yad edileceği güzel anılar bıraktı. Mısır'da yayın yapan bir medya organı da Meşali'nin "Fakirlere iyi davranmanızı vasiyet ediyorum." şeklindeki vasiyetine yer verdi.
DİPNOTLAR:
1- Çocuğu muayene eden Meşali onu iyileştirmek için bir iğne vurması gerektiğini söyler. İğne paralıdır ve o yoksul kadın için de çok pahalıdır. Anne, doktor Meşali'ye;
-Bu iğneyi alırsam, bir ay aç kalırız, der. Bu sözün üzerine kadının büyük oğlu, muayenehanenin camını açar ve kendini aşağıya atar. Kadının büyük oğlu intihar ederken annesine dönerek;
-Kardeşime iyi bak, der. İşte herşey ondan sonra değişir Meşali için.. Kardeşini yaşatmak ve sofradan bir tabak eksiltmek için kendini feda eden kardeş, onu derinden sarsar. Meşali, bu yaşadığı dramatik olayın ardından kendisine servet kazandıran özel muayenehanesinin kapısına kilit asar. Tasını tarağını toplayan Meşali, Mısır'ın en yoksul mahallesini gidip yeni bir muayenehane açar. Verdiği bir çok röportajda 'yoksul çocuğun' hayatını değiştirdiğini anlatan Meşali için artık bambaşka bir yol vardır.