KUANTUM FİZİĞİ VE IŞINLANMA
Bristol Üniversitesi Kuantum Mühendisliği Teknolojisi öğretim üyesi Dr. Hatim Salih; solucan delikleriyle ilgili yeni bir teorik çerçeve ve hesaplama şeması oluşturduğunu, bu şema sayesinde laboratuvar ortamında bir solucan deliği inşa etmenin mümkün olabileceğini ileri sürdü. Solucan delikleri, uzay-zamandaki farklı noktaları birbirine bağlayan varsayımsal yapılardır. Bilimkurguda bu deliklerden geçenlerin uzayın çok uzak noktaları arasında göz açıp kapayıncaya kadar seyahat ettiği varsayılıyor. Yani ışınlandığı düşünülüyor. Üstelik bazı fizikçiler, bu solucan deliklerinden yapay olarak üretmenin mümkün olduğunu iddia ediyor. Ancak şimdiye kadar bu yapıların fiziksel varlıkları doğrulanmadı.
Dr. Salih, ‘karşı aktarım’ (counterportation) adını verdiği yeni çerçeveyle, uzayda varlığı doğrulanabilir bir köprü kuracak solucan deliğini laboratuvarda inşa etmenin mümkün olduğunu ileri sürüyor.
Quantum Science and Technology adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede Salih, küçük bir nesnenin herhangi bir parçacık geçişi olmaksızın uzayda yeniden oluşturulabileceğini belirtiyor. Karşı aktarım fikri, ışınlanma gibi kuantum hesaplamaya ve kuantum dolanıklık ilkesine dayanıyor. Kuantum fiziğinin önemli bir bileşeni olan dolanıklık, iki ya da daha fazla parçacığın ilginç bir etkileşime girmesiyle oluşuyor. Bu etkileşim sayesinde bir parçacıkta gerçekleşen değişimler, diğerini de etkiliyor. Dolanık parçacıklar, uzak mesafelerde olsalar bile birbirini etkilemeye devam ediyor. Kuantum ışınlamada da aslında bir parçacığın kuantum durumu yani parçacığın dalga halinde mi yoksa parçacık halinde mi olduğu bilgisi, başka bir konumda önceden var olan dolanık parçacığa aktarılmış oluyor. Bu nedenle; bilim insanlarının bugün üzerinde çalıştığı ışınlanma teknolojisi üzerine kodlanacak kuantum bilgisi için tüm temel bileşenlerin, yani iki uçta da bir nevi alıcı ve vericinin var olmasını gerektiriyor.
Bu tür bir teknoloji, gelecekte kuantum bilgisayarların veya sensörlerin birbirine bağlı olduğu ve kuantum bilgilerini paylaştığı son derece hızlı ve güvenli bir internetin önünü açabilir. Dr. Salih'in önerdiği karşı aktarım yöntemi, bilim-kurgudaki (science-fiction) ışınlanma fikrine benziyor. Bu yeni kuantum hesaplama tekniği, ilgili nesneyi herhangi bir parçacık geçişi olmadan farklı bir noktada yeniden oluşturabiliyor. Dr. Salih'in hedefi, laboratuvarda fiziksel olarak böyle bir solucan deliği inşa etmek..
MÜZİK BUKETİ
SANAT MÜZİĞİ: Mahsun kalbim günden güne eriyor. (Deniz Macaroğlu)
Demedim hicranımı ellere yarar diye. (Belgin Erol)
TÜRKÜ: Hasret düştü gönlüme. (Emel Taşçıoğlu)
ARABESK: Kaybolan günler. (Yıldız Tezcan)
FANTEZİ: Gelin olmuş gidiyorsun. (Cengiz Kurdoğlu)
HAFİF MÜZİK/ARANJMAN: Unutama beni. (Esmeray)
YABANCI: Fayrouz. (Saalouny el nas)