22.09.1947 yılında Hasankale’de dünyaya geldi. Babası merhum Terzi Hacı İhsan Külekci, annesi merhum Hacı Menduhe (Yazıcı) Külekçi’dir. Nef’i, Hasankale Ortaokulu ve Erzurum Lisesi'nde okudu. İstanbul Hukuk Fakültesine devam ettikten sonra, 1969'da Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Topçu Atğm. olarak Polatlı ve Hayrabolu’da askerlik görevini ifa ettikten sonra Pasinler Lisesi'ne tayin oldu (1).
1975 yılında İstanbul Fikirtepe Atatürk Eğitim Enstitüsü türkçe bölümüne tayin olmuş, iki yıl görevden sonra Kırıkhan Lisesi'ne atanmış ve 1980 yılında Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü'nde doçent olarak göreve başlamıştır. Resim bölümü başkanlığı ve Türkiyat Enstitüsü'nde de idarecilik yapan Numan Külekçi, 2004 yılında emekli olmuş ve İstanbul’a yerleşmiştir.
İstanbul İsmek’te, farsça ve osmanlıca kurslar veren Numan Külekçi'nin, otuza yakın da yayını vardır. Peygamber Efendimiz ’in vasıflarını tasvir eden ‘Hilye- i Şerif’i, İbrahim Hakkı Hz.lerinin ‘Marifetname’si ,Yusuf Has Hacib’in ‘Kutad gu Bilig’i, ‘’Osmanlıca Türkçesi ve Müştakları, Edebi Sanatlar’’ gibi kitaplar eserlerinden bazılarıdır.
Numan Külekçi'nin kardeşi P.Kd.Yzb.Taceddin Külekci, 01.10.1981 yılında Tuzla Piyade Okulu eğitim alanında şehit olunca ilçemiz şehitliğine defnedilmiş ve Silahlı Kuvvetler tarafından aynı yere büstü dikilmiştir. Dört tane torunu da olan hocamızın; büyük oğlu Muhammed Oğuzhan bilgisayar mühendisi, kızı Tuba Hacıbekiroğlu hematoloji prof. olup küçük kızı Fatma Feyza ise bir şirkette idarecilik yapmaktadır.
DİPNOTLAR
1- 1972-1973 eğitim-öğretim yılında lise 1. sınıfta; edebiyat dersimize, pastırma rengi çantasıyla gelirdi. Sınıfımız batı blok 3. kat kuzeye bakan ilk sınıftı. Numan bey ilk derse, ''edebiyat nedir?'' sorusuyla başlamıştı. Son dersimizde ise kantinin olduğu salonda pin-pon oynamıştık.
‘’Kitab-ı Dede Korkut ala lisan-ı taife-i Oğuzan’’
Tevfik Fikret’in;
-Sen zanneder misin ki benim hep elemlerim,
Heyhat, ben nevaib-i eyyamı inilerim..
Recaizade Mahmud Ekrem ile Muallim Naci'nin göz-kulak kafiyesi diyerek tartıştıkları;
- Zerre-i nürundan iken muktebes,
Mihr ü mah'a işaret etmek abes''
Efe Hazretlerinin;
-Aşık der inci den den
İncinme incidenden
Kemalde noksan olan
İncinir incidenden.. dizeleri, rdrbiyat dersinden hatırımda kalanlar.
Yazılıda;
-Tağ tağge kavuşmaz, kişi kişige kavuşur. Kırgız atasözünün izahını kompozisyon şeklinde yazmamızı istemişti.